wmsmachinery

Verkoop en service van plaatbewerking machines

Wat is ontbramen?

Ontbramen is een afwerkingsproces dat scherpe randen, bramen, vinnen of inconsistenties verwijdert van materiaal, zoals metalen, staal en legeringen, waardoor het materiaal gladde randen en een fijn afgewerkt oppervlak krijgt.

De onvolkomenheden die bekend staan ​​als bramen of inconsistenties kunnen de kwaliteit van het voltooide onderdeel in gevaar brengen en potentiële bronnen van fouten tijdens de montage creëren. Ontbramen kan helpen bij het verwijderen van onvolkomenheden die door bewerkingsprocessen kunnen achterblijven.

Ontbramen
Burr

Waarom bramen verwijderen?

 • Bramen vormen een veiligheidsrisico voor werknemers die de onderdelen hanteren en voor eindgebruikers. Ze kunnen snijwonden en verwondingen veroorzaken.
 • Bramen kunnen leiden tot verhoogde slijtage, wrijving en smeringsproblemen tussen pasvlakken als gevolg van de ruwe randen.
 • Bramen verslechteren het uiterlijk van het eindproduct. Het verwijderen van bramen is essentieel voor het verkrijgen van een gladde, hoogwaardige afwerking.
 • Ontbramen zorgt ervoor dat onderdelen worden vervaardigd volgens nauwkeurige specificaties, wat van cruciaal belang is in industrieën waar consistentie van het grootste belang is.
 • Bramen die ontstaan ​​tijdens processen als buigen, snijden en lassen kunnen ervoor zorgen dat coatings niet gelijkmatig aan het oppervlak hechten. Dit is vooral problematisch bij scherpe randen en hoeken waar de coating de neiging heeft dunner te zijn.

Voordelen van ontbramen

Veiligheid

Onbehandelde bramen en scherpe randen kunnen letsel veroorzaken bij werknemers die met de metalen onderdelen werken. Ontbramen zorgt voor een glad oppervlak, waardoor de kans op letsel aanzienlijk wordt verminderd.

Esthetiek

Klanten verwachten niet alleen functionele metalen onderdelen, maar ook esthetisch verantwoorde producten. Ontbramen draagt ​​bij aan de visuele aantrekkingskracht door het zorgen voor een gladde en professionele uitstraling. Het helpt ook om oppervlakken glad te maken na het buigen en snijden, zodat de verf gelijkmatig kan worden aangebracht.

Verhoogde standtijd

Werken met gereedschap op ruwe metalen oppervlakken kan deze snel verslijten. Ontbramen helpt deze slijtage te voorkomen, waardoor de levensduur van uw buiggereedschappen wordt verlengd en ze langer effectief blijven.

Functionele prestaties

Bramen op metalen onderdelen kunnen de prestaties beïnvloeden. Ontbramen maakt de randen glad, waardoor de installatie eenvoudiger wordt en de werking wordt verbeterd. Het vergemakkelijkt ook het schilderen. De toename van het gebruik van fiberlasers, een veel voorkomende braambron, benadrukt de behoefte aan efficiënte ontbraammachines.

MD3 kleine formaat ontbraam machine

Met het breedste product assortiment op de markt voor ontbraam machines, is Costa een ervaren speler op de plaatbewerking markt. In Nederland zijn vele klanten al jaren gebruikers van deze robuuste, veelzijdige en hoogwaardige ontbraam machines een voorbeeld van vakmanschap. Costa is een familiebedrijf sinds 1921, beschikt in Italië over 25.000 m2 productiefaciliteit verdeeld in 4 vestigingen en heeft wereldwijd 13.500 machines geïnstalleerd. “Wij van Costa Levigatrici S.p.A. kijken uit naar een goede en sterke samenwerking met WMS Machinery BV. met het verder ontwikkelen van onze goede resultaten op de Nederlandse markt gedaan door lokale mensen met sterke ondersteuning van Costa Levigatrici S.p.A.”

Waarom WMS Machinery

Lokale service met meer dan 20 jaar ervaring in plaatbewerking. Tevens kunnen wij tests uitvoeren voordat u beslist over de aanschaf van een nieuwe machine. We kunnen ook het jaarlijkse onderhoud voor onze klanten verzorgen. We zijn de officiële dealer van Costa voor de Nederlandse markt en we kunnen ook onderdelen en originele borstels leveren.

Het metaal Divisie

Het bedrijf

Metaal Applicaties

Veelgestelde vragen

Afbramen ” en “ontbramen” zijn beide geldige spellingen van het Nederlandse werkwoord dat “ontbramen” of “bramen verwijderen” betekent. De termen worden door elkaar gebruikt, zonder onderscheid in betekenis. Ze verwijzen naar hetzelfde metaalafwerkingsproces.

Beide spellingen worden vaak gebruikt in de context van metaalproductie en -bewerking om het proces van het verwijderen van ongewenste bramen van metalen onderdelen te beschrijven.

Bramen worden doorgaans verwijderd met behulp van gespecialiseerde ontbraammachines. Idealiter zijn deze machines uitgerust met schuurbanden en borstels om oppervlakteruwheden effectief te verwijderen.
De ontbraammachine wordt gebruikt om niet alleen alle ongewenste bramen te verwijderen, maar ook om een ​​gewenste oppervlakteafwerking op het metalen onderdeel aan te brengen. Door verschillende schuurbanden op een breedbandschuurmachine te gebruiken, kan de machine een specifiek niveau van oppervlakteruwheid op het metaal bereiken.

Er bestaan ​​verschillende methoden voor ontbramen, zoals handmatig ontbramen, mechanisch ontbramen, CNC ontbramen, robotontbramen, thermisch ontbramen en elektrochemisch ontbramen. Hier zullen we ons concentreren op licht krachtige COSTA mechanische.

 • Bramen maken het product vaak onaantrekkelijk vanwege fiberlasersnijden.

 • Bramen zijn scherp en kunnen verwondingen veroorzaken.

 • Producten met bramen zijn niet handvriendelijk en veroorzaken verwerkingsvertragingen.

 • In sommige gevallen worden producten vanwege deze bramen afgekeurd.

 • Producten hebben tijdens montage niet meer de juiste pasvorm.

 • Ontbramen helpt het productoppervlak na het buigen en snijden glad te maken, zodat de verf over het hele oppervlak kan worden aangebracht.
 • Juiste radius aan een product zodat tijdens het poedercoaten of verven de rand goed bedekt wordt.